maanantai 2. lokakuuta 2017

Eka treenihaaste on kontakti!


Porukassa on poveria, mikä on tietysti itsestäänselvää kaikille koiraharrastajille. Jos ei olisi tätä sosiaalista puolta - ystävien tapaamista treenien ohella, tapahtumiin osallistumista yhdessä ja tunteiden jakamista ihan siellä perimmäisellä, sielun tasolla - kuka meistä jaksaisi päivästä, viikosta, vuodesta ja koirasta toiseen juoksennella kaikenmaailman koulutuksissa, tsempaloissa saati kisoissa. Ollaan nyt Mooinkin kanssa treenattu tavoitteellisemmin, kun Anne ja Koda valmistautuivat piirinmestaruuksiin täällä varsinaisessa Suomessa. Ilmastollisesti jäätävän aamupäivän turisteina fiilis oli kuitenkin sen verran katossa, että hiipi toooodella pitkästä aikaa omaankin mieleen vähän halu kisakentille jälleen. Jes ja suunnaton hui samaan aikaan!Satunnaisia "oikeita" treenejä on taas kesähelteiden jäähdyttyä siivittänyt olkkaritreenin paluu. Olenkin jutellut treeniporukkamme viikkohaasteista, ja porukkapoverin innoittamana haluan launtsata jotain vastaavaa tänne meidän someenkin! Haasteen ajan keskitytään kuukauden ajan treenaamaan tiettyä aihetta omalla tasolla konkreettista, itse valittua tavoitetta kohti rämpien. Possuttimien tarjoaman ensimmäisen treenihaasteen aiheeksi valikoitui aina yhtä tärkeä KONTAKTI.Kontakti osuu aiheena suoraan tokon sydämeen, puhutaanpa sellaisesta yleisestä ohjaajaa kohti avoimuudesta tai ihan tekniseen suorittamiseen liittyvästä (katkeamattomasta) kontaktista. Koiran katsekontakti ohjaajaan tai kontaktin hakeminen ohjaajalta vaikka tämä ei koiraan katsoisikaan kertoo valmiudesta hommiin. Kontaktia hakeva koira voi olla paljonkin asioita, mutta todennäköisesti se on aktiivinen, keskittynyt, innokas ja avoin ohjaajaa kohtaan. Ihan siis just sitä, millaisen koiran kanssa kuka tahansa ohjaaja haluaisi työnteon aloittaa. Tekniseen suorittamiseen liittyvä kontakti rakennetaan tältä pohjalta erilaisten harjoitustapojen avulla, ja kisavalmiutta ajatellen koiran olisikin hyvä kyetä pitämään kontaktia ohjaajaan parinkin minuutin ajan. Kontaktin hakeminen tai pitäminen riippuu paljon myös rotuominaisuuksista, mutta tämän tärkeän tehtävän vahvistamiseen käytetty aika ei ole koskaan turhaan huhkittua duunia. Hyvä kontakti ja ohjaajaa kohtaan avoin koira ovat mehukkaita valttikortteja haastavissakin häiriöympäristöissä ja kisatilanteissa.Miettiessään itselleen kuukauden kontaktitavoitetta kannattaa koiran kontaktin analysointia lähestyä erilaisista vinkkeleistä. Olenkin koonnut näppärän listan, joihin juut ja eit vastaamalla pääsee jo aika hyvään näppituntumaan siitä, millaisilta ne omat treenin tarpeet näyttävät. Tässäpä nämä:

 • Tarjoaako koira kontaktia erilaisissa paikoissa? Kotona (olohuone, keittiö, eteinen...), pihalla, pihatiellä, puistossa, treenihallin pysäköintialueella, treenikentän laidalla?
 • Tarjoaako koira kontaktia erilaisissa tilanteissa? Lenkille lähdettäessä, kesken lenkin, autosta poistuttaessa, treenihalliin käveltäessä, treenin alussa?
 • Tarjoaako koira kontaktia erilaisissa häiriöympäristöissä? Puistoissa, joissa on muita koiranulkoiluttajia, vilkkailla parkkipaikoilla, markettien sisäänkäynneillä, bussi- tai juna-asemilla?
 • Osaako koira ottaa ohjaajaan kontaktin käskystä eli onko kontaktilla oma käskysanansa?
 • Osaako koira ottaa kontaktin käskystä edellä mainituissa paikoissa, tilanteissa ja ympäristöissä?
 • Osaako koira ottaa kontaktin istuen, maaten, seisten?
 • Osaako koira ottaa kontaktin, jos ohjaaja istuu, on polvillaan tai seisoo?
 • Osaako koira ottaa kontaktin, jos ohjaaja on suoraan sen edessä, sivulla, toisella sivulla tai vähän takana? Entä hakeutuuko koira kontaktiin, jos ohjaaja pyytää kontaktia selin koiraan?
 • Osaako koira ottaa kontaktin, jos ohjaaja on koirasta etäällä?
 • Onko koiran kontaktissa kestoa? Toisin sanoen tiedätkö kuinka kauan koira pystyy pitämään kontaktia häiriöttömässä tilassa ilman vahvisteita?
 • Onko koiran kontaktissa häiriönsietoa? Toisin sanoen tiedätkö millaisissa häiriötilanteissa koira pystyy pitämään kontaktia ilman vahvisteita?
 • Pystyykö koira ottamaan/pitämään kontaktin korkeassa vireessä vaikka agilitykentälle menoa odottaessa?


Meillä tähän haasteeseen osallistuivat kummatkin koirat, ja asetin molemmille tavoitteeksi pystyä ylläpitämään kontaktia perusasennossa käskystä (pa-käsky) yhden minuutin ajan ilman että itse katson koiraan lainkaan. Idea oli hyvä, mutta alkuun pääseminen oli vähän kuoppaista. Olin nimittäin osittain samanaikaisesti ottanut työn alle kosketusalustan keston sheippaamisen, eikä etenkään Luumu meinannut ollenkaan tajuta, että tässä perusasennon kontaktissa ei nyt todella pyydetä muuta kuin hiljaa istumista ja tuijottamista. Heh. Tosin sitten kun se homman hoksasi, se olisi varmaan tapittanut siinä hyvän puoliskon jotain täyspitkää elokuvaa.Mooi taas asennoitui alun alkaenkin tehtävään "oikeammin", mutta se kaipasi ja kaipaa edelleen herkemmin vahvistetta oikein tekemisestä. Enemmän sai siskoplikkaa välipalkata ja kehua, mutta kyllä mekin nippanappa tavoitteeseen parissa viikossa rämmittiin, vaikka olohuoneen seinäkellon tikittämät sekunnit hyyyyyvin pitkiltä tuntuivatkin. Tässä näkyi Luumuun verrattuna selvästi tietysti kokemattomuus mutta myös äärimmäisemmälle tasolle viritetty vilkkaus. Staattisten hommien tekeminen ei ole näille kummallekaan ollut aluksi helppoa. Tosin koska Mooin kanssa mielentilaan on alusta alkaen kiinnitetty enemmän huomiota (nimenomaan ettei sen tarvi ihan aina viipottaa siellä katonrajassa), alkaa siltäkin sujua nämä "odotteluhommat" aika hyvin.


Joo älkää välittäkö siitä että olohuoneessa on sotkuista, ohjaajalta puuttuu pää tai kontakti sittenkin katkeaa. Semmost se välillä on näitten videoitten kanssa :DJa kun nyt tietenkin haluat osallistua Hedelmäjengin järjestämään kuukauden treenihaasteeseen, voit suunnitella oman tavoitteesi ihan oman tasonne ja omien tarpeidenne mukaan. Sen ei tarvitse olla minuutin verran pönöttämistä perusasennossa, vaan se voi olla vaikka "koira tarjoaa kontaktia Prisman sisäänkäynnissä minuutin sisällä siitä, kun ollaan paikalle saavuttu". Se voi olla myös "koira ottaa kontaktia käskystä lenkillä ohitustilanteessa" tai "koira pitää kontaktia ohjaajaan 15 sekuntia tämän ollessa koiran edessä polvillaan ja katsoessa koiraa takaisin silmiin".Ja hei se possen voima! Jotta me ei oltaisi ihan yksin näiden treenien ja haasteiden ja tavoitteiden kanssa, me luvataan lähettää teille joka viikko uusia treeninäkökulmia, vinkkivitosia, tsemppiä, pusuja ja jaxuhaleja (joo ei niitä, kuka niitä haluaa) sähköpostiinne koko tämän kuukauden ajan, jonka haaste kestää. Eli jos mielit postituslistalle, laitahan meiliä tulemaan osoitteeseen sisaltaahedelmalihaa@gmail.com. Ja hei peeäs, tulevaisuudessa on luvassa lisää treenihaasteita ja lisää asiaa ja lisää kaikkee, pysy tunella!
2 kommenttia:

 1. Mehän lähdetään tähän tietenkin mukaan! Tästä saa hirmuisesti hyvää motivaatiota :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Tää on itellekki hauskaa, uutta puuhaa :)

   Poista

Riemuitsemme kommenteista. Jätähän omasi.