tiistai 2. kesäkuuta 2015

Pitkä kuuma kisakesä - koiran nesteytys


SM-kisat ovat ihan oven takana, ja vaikka se kaikkein hiostavin helle peruttiinkin, tällä hetkellä Tampereelle on edelleen luvassa aurinkoa ja lähes hellettä. Viileän kevään jälkeen pitkä, lämmin kisapäivä matkoineen on rankka kokemus koirakon kummallekin osapuolelle, ja nesteytyksestä on pidettävä huolta. Viime vuonna SM-kisat järjestettiin heinäkuun alussa Porissa, ja viikonloppu oli tuolloin kesän ensimmäinen helteinen. Saatiinkin silloin joukkuekaverilta loistava vinkki nesteytyksen aloittamisesta tarpeeksi ajoissa, ja olen varma että helteeseen varautumisella oli oma osansa koko pitkän ja rankan päivän kestämisessä. Päätimmepä nyt "FitDog-lähettiläinä" pistää hyvän sanan kiertoon, ja toivomme näiden ohjeiden myötä kaikille virkistävän raikasta, nestepitoisen onnistunutta kisapäivää - urheilujuomien ja vaikka sitten illan päätteeksi parin huurteisenkin voimin.

Aloita koiran nesteytys viimeistään päivää ennen kisoja, mieluummin vähän aiemmin. Voit nesteyttää koiraa FitDog Energy+Rehydrate -jauheella pari, kolme kertaa päivässä. Jauheen voi halutessaan sekoittaa ruoan joukkoon. Kerta-annos 20-25 kiloa painavalle koiralle on 2 dl, vastaavasti 10-kiloiselle 1 dl. Nesteytyksen ajatuksena tässä on veden maistuvuus; jauhe tekee vedestä maistuvampaa, ja se myös edesauttaa veden imeytymistä koiran elimistöön. 


Jauhetta voi annostella oman (tai koiran) maun mukaan. Me otetaan perustreeneihin mukaan vähän laimeampaa seosta, kun taas pitkille reissuille annostelen jauhetta vähän tujummin. Luumu tykkää sekä Energy+Rehydratesta että Recovery-palautusjuomasta ihan älyttömän paljon, mutta jos laimea seos ei ole koiran mieleen, voi jauhetta annostella reilumminkin. Reilu annostelu on myös paikoillaan, jos koira tarvitsee lisäenergiaa. (Vielä kun keksittäisiin meille jokin henkisesti rauhoittava urheilujuoma :D) Kaksi ruokalusikallista sekoittuu vielä kohtalaisen hyvin 1-2 desiin vettä, mutta tämän paksumpaa seosta ei kannata valmistaa. 

Ennakoivan nesteytyksen lisäksi koiraa on syytä juottaa kisapäivän aamuna ja kisapäivän aikana tarpeen mukaan. Juuri ennen suoritusta ei kannata antaa juoda suuria määriä, jotta itse suoritus ei kärsi painavasta vatsasta. Kisapäivän aikana koiraa kannattaa juottaa usein ja pieniä määriä, samaan tapaan kuin edeltävinä nesteytyspäivinäkin. 


Etukäteen hoidetusta nesteytyksestä on paljon hyötyä niin koiralle kuin ihmisellekin. Suuria määriä ei kannata kerralla juottaa, sillä sitä useammin saa vain juosta pusikossa. Muista myös Recovery-palautusjuoma heti suorituksen jälkeen! 

Me aloitetaan kisapäivään valmistautuminen nesteyttämällä huomisesta tai torstaista alkaen, ja toivotaan näin ihanteellista säänkestävyyttä suorituksiin. Kiitos ohjeista FitDogin Lauralle, ja tässä vielä linkki FitDogin tokokoirille räätälöimiin nesteytysvinkkeihin. Kuppi nurin ja nupit kaakkoon, vai miten se meni?

Behind the scenes.
Ihan mahdotonta ottaa kuvaa yhtään mistään
ilman että kuvaan tunkee myös pieni sininen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Riemuitsemme kommenteista. Jätähän omasi.