keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Fokus eteen, ajatukset taakse

Mikä ihana päivä! Aamutreenit venahtivat kuusituntisiksi, tosin osa siitä tuli vietettyä Orikedon tavernan terassilla, auringon helotuksessa ja treenejä ja nallekarhupukuja Luumulle suunnitellessa. Tarttee varmaan kohta kuljettaa aurinkorasvaa mukana, kun suuri osa päivästä tulee nykyään vietettyä ulkona. Mut ai että et on hyvä viilis! Torstain koe teki hyvää kisaitsetunnolle, ja ote treenaamiseen on rennon letkeä. Ollaan muistuteltu EVL-jutskia (hyvältä näyttää!) ja vahvistettu näitä olemassa olevia kappaleita muun muassa Marko Vuorenmaan toukokuun alussa antamilla vinkeillä. Palataan niihin vähän.

Meidän kisapätkän palautekeskustelussa esille tullutta (kiitos Anne kirjurina toimimisesta!). Jos koiran ohjaajanpuoleinen etutassu jää perusasennoissa / kyynärä jää sivulta maahanmenoissa usein ilmaan, yritä saada koira fokusoitumaan enemmän alas. Laita nami maahan koiran eteen, näin saat koiran pään ja fokuksen alemmas. Voit myös seurauttaa pari askelta, heittää namin eteen ja pysähtyä > fokus enemmän alas eteen perusasennossa. Luumun seuruun paikka on vähän edessä, mutta se on toisaalta parempi kuin vähän takana (ja saattaa kompensoitua lämpimällä kelillä ja matalammassa vireessä). Keulimista voi hillitä äkkipysähdyksillä ja täyskäännöksillä. Muista kuitenkin hinkata suorat perusasennot! Monet tuomarit keskittyvät seuruussa pääosin perusasentoihin. (Toinen tuomareiden lempilapsi on kuulemma kapulan pureminen noudoissa, mutta sitä ongelmaa meillä ei onneksi ole.)

Seuruussa takapäänkäyttö on staffien yleinen ongelma, kun takajalat eivät vaan aktivoidu kovin helposti. On sen verran etuvetoinen malli. Pennun kanssa ohjaaja voi kääntyä "alta pois", mikä auttaa takapäätyöskentelyyn. Alussa ylityöskentely ei haittaa.

Ruutuun varastamista voi ehkäistä liikkurin houkuttelulla ja nykimisellä (tätä ei tosin ole tapahtunut kuin tuolla sen kerran). Treenaa ruudun maahanmenoa muualla kuin ruudussa, ettei itse ruudusta lähde puhti. Päästiin tästäkin ongelmasta, kun vaihtoehdot oli mennä maahan tai autoon. Ruutuun on hyvä juosta "reikä päässä" (kuten Luumu tekee), mutta sen jälkeen on keskityttävä. Voit palkata ruutuun kävelemällä koiran luokse palkka näkyvissä (mikä tarkoittaa, että hyvin menee), ja jos koira liikkuu/vilkuilee, palkka menee selän taakse (oijoi). Tämä auttaa muun muassa ruudussa ympärille vilkuiluun. Koko ajan pitää keskittyä. Koiran voi myös vapauttaa kesken oman kävelyn leluun. Muista itsellä kuitenkin normaali kisamainen asento palkan ollessa esillä. 

Tunnarissa voi kokeilla tuhtaamiseen yhden kapulan piilottamista nurmikolle tms. ja lähteä itse poispäin, jotta koiralle tulee vähän enemmän kiire palata ohjaajan luokse. Älä pidä hirveää hulabaloota palkkauksessa. 

Tehotreenissä tehtiin Markon ohjauksessa kaukoja ja luoksaria. Kaukoihin lisätään Luumulle nyt kuuntelutreeniä. Koiran voi lähettää merkille ja siellä pyytää kaukoja (ollaan itse asiassa sisällä vähän tehty näitä, pitäisi siirtää ulos) ja yhdistää tähän ohjattua noutoa (koiran pitää keskittyä kuuntelemaan tuleeko maahan/istu/vasen/oikea. Luumun kanssa kokeiltiin paikan päällä sellaista erottelutreeniä, jossa se sai tehdä kaukoja, ja parin vaihdon jälkeen käskinkin sen sieltä etänä vähän sivummalle hyppäämään tai toisaalle noutamaan. Piti olla tarkkana, ettei tule virhettä! Tässä ei tosin tekniikka kestänyt (ei haittaa näissä, ei kannata kuuntelutreenissä puuttua), mutta jumalesson että tuli asennetta ja tarkkaavaisuutta peliin! 

Kuvat: Anne Saari 

Nyt pitää pikkukoiran olla skarppina!
Kokeiltiin kaukoissa myös taaksepäin ajattelun vahvistamista luopumisen kautta, jolloin lähietäisyydeltä vedätin namilla eteenpäin, mutta Luumu joutui silti tekemään S-I-vaihtoa taaksepäin. Ei saa tavoitella namia, vaan nimenomaan Luumun pitää väistää sitä ja ajatella taakse. Opeta myös käsi alhaalla > peruuta! Voi hyödyntää kaukoissa välillä, tehostaa taaksepäin ajattelemista. M-S-vaihdoissa yritettiin saada taaksepäin ajattelua ja etujalkojen taaksepäin siirtämistä aikaiseksi jollakin apuvälineellä, esim. rimalla tai laudanpätkällä, joka asetetaan maassa makaavan Luumun etujalkojen päälle (ei kosketa). Kun pyydetään maasta-seiso-vaihtoa, Luumu joutuu väkisinkin siirtämään etujalkoja aavistuksen taaksepäin, jotta pääsee ylös. Tämä oli tosi toimiva keino, ja ollaankin otettu tämä sisätreeniin kontaktimuovirullan avulla. Useammin pitäisi vaan muistaa treenata! Kaukojen vaihtoja ja tekniikan ylläpitämistä voi tehostaa myös hihnasta eteenpäin kevyesti vetämällä. Vaikka hihnasta tulee painetta, on silti pidettävä ne ajatukset takana. 


Äijä pistää oikein kampoihin.
Ollaan kaikkien näiden ohjeiden mukaan tehty kaukoja nyt viime viikot, mutta erityisesti nuo kaavat totaalisesti rikkovat kuunteluharjoitukset oli meidän mieleen! Heh. Luumulla on välillä pasmat raukalla ihan sekaisin, kun ei se malta kuunnella loppuun asti. Kaukot tekee kyllä näissä jo mallikkaasti, mutta kun pitää perään valita noudon, merkin tai hypyn välillä, se roiskii sitten ihan mitä sattuu. Enempi vaan temppuratoja kehiin. Ollaan myös tehty kaukoja nyt melkoisessa häiriössä (leluja lentelee naaman edessä, vieressä joku sanoo muita käskyjä), ja niissäkin Muumelo on ollut tosi skarppina. Mahtoiko näillä olla jo vaikutusta viime kokeen häiriökestävyyteen..? Tosin tekniikassa (ts. vireessä) oli vielä joka tapauksessa viilaamista aika ronskilla kädellä.

Luumun luoksarista sitten. Jos luoksetulo ei ole kriteerin mukainen, tehdään uusiksi ja laitetaan kaikki avut peliin (vartaloapu, lyhyempi matka, oma reagointi heti). Odota stopin jälkeen 1-2 sekuntia, ellei pysähdy, laita pysähtymään (avuilla!). (Keskustelun sivussa mietittyä: heitä lelu, lähetä koira perään, pysäytä ennen lelua. Pysähtyykö > testaa!) 

Markon mukaan Luumun stoppi paranee varmasti, jos siltä saa nyt vauhtia pois. Vauhtia lähdettiin karsimaan laittamalla namit Luumun eteen jätössä, ja sitten matkan päästä voi antaa syödä namit ennen luoksetulokäskyä. Seisahtumista tehostetaan jättämällä koira seisomaan (ilman vauhtia), ottamalla itse hiukan etäisyyttä, antamalla pysähdyskäskyn ja palkkaamalla koiran taakse. Kun tähän tulee vauhti mukaan ja pysäytät, heitä palkka heti taakse pysäytyskäskyn yhteydessä. Älä jää odottamaan koiran reaktiota. 


Tuntuu, että tänään ensimmäistä kertaa moneen kuukauteen olen saanut luoksetulossa jotain positiivista aikaiseksi, sillä Luumu tuli oikeasti tosi maltillisella vauhdilla sieltä ja teki tosi hyvät stopit. Suljen mielestäni sen ilmeisen vaihtoehdon, eli että tänään oli vaan ehkä kevään tähän asti lämpimin päivä.

Ei ole tullut videoitua harmittavasti näitä meidän kauko- ja luoksaritreenejä, mutta laitanpa tähän ihan asiaan kuulumattomasti pari ikivanhaa höntsäpätkää, kun tuli kerran noista temppuradoista puhe. On niitä sentään joskus muistettu tehdä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Riemuitsemme kommenteista. Jätähän omasi.