torstai 28. toukokuuta 2015

En tiedä missä oltiin, mutta kivaa oli!

Kesä on saapunut Vanhalinnaan, linnut livertää ja ruoho kasvaa. Pidettiin viime lauantaina Japen ja Jimin kanssa grillikodan avajaiset muurikkakestien merkeissä, ja olishan niitä syönyt vielä useammankin. Taikina vähän niinkuin loppui kesken! Auringon loimotuksesta ja kesän äkkinäisestä tulemisesta huolestuneena kuokin myös vähän ennenaikaisesti perunamaalla. Eikö niiden versojen pitäisi pikkuhiljaa jo nousta maan pinnalle, vai paleltuivatko ne mukulat sittenkin vappuviikon räntäsateessa ja yöpakkasilla? (Huoleni oli turha, olin vaan malttamaton.)

Muupelo sai ekan lätyn. 
Nappisilmä 
Siis mä mitään kerjää tässä...
Palataan muutenkin vielä vähän viime lauantaihin ja Oilin koulutukseen. Oili piti meille ennen treenien alkua tunnin mittaisen peptalkin lähinnä kisaamisesta ja koiran(pennun) kanssa kisasuorituksen rakentamisesta. Kirjoitin jotain juttuja ylös. Luvassa on paljon kullanarvoisia vinkkejä, olkaa tarkkana! (Noi pentuhommelit taas itselle muistiin, jos kuitenkin joskus niitäkin tarvitaan vielä ;))

Oman itsensä hallinta on kisatilanteessa kaikkein vaikeinta, ja se vaikuttaa tietysti koiraan. Kyllä vähän pitää aina kuitenkin jännittääkin, miksi tätä muuten tehtäisiin? Kisaamiseen valmistaudutaan pennun kanssa heti alusta lähtien. Opeta koira palkkautumaan sosiaalisesta palkasta. Kun ohjaaja on jäykkä > sosiaalinen palkka > konkreettinen palkka. Palkka tulee aina sosiaalisen palkan jälkeen. Voit harjoitella pennun kanssa esimerkiksi iltaruoan yhteydessä: Jäykisty, sano treeninaloitusmantra (esim. mennäänkö hommeleihin) ja anna iltaruoka. Kun jäykän ohjaajan hauskuutta on vähän ajettu läpi, voit kokeilla esimerkiksi metsässä kesken kaiken jäykistymällä kisamaiseen asentoon ja seurata koiran reaktiota tähän. Sen pitäisi repiä pelihousujaan ja kiljua riemusta että mitä me tehdään?!? Jo pienellä pennulla kuvioihin mukaan tulee palkattomuus heti kun se vähän osaa juttuja. Muista ajatus tekemisellä palkkaamisesta, eli palkka edellisestä voi olla seuraava liike!


Tämänaamuinen kuvaussessio aamupalan lomassa 
Ruohonkorren metsästäjä
Pysy pennun palkkaamisessa keskitiellä, sillä vasta vuoden ikäisestä näkee millainen koira siitä on tullut. Anna pennun olla pentu, älä veivaa sitä nuorena. Äläkä aja itseäsi sellaiseen moodiin, että koko ajan on kauhea kiire. Älä ota haudanvakavasti. (Sivuhuomautuksena alkoi tässä kohtaa soida päässä Olvin mainosbiisi muutaman vuoden takaa.)

Koiran ja ohjaajan välinen hyvä suhde on sellainen, jossa koira haluaa onnistua. Koira haluaa tyytyväisen ohjaajan, eikä koira ole välinpitämätön. Suhde on hirveän tärkeää! Kun menet kentälle ja kysyt koiralta jälkeenpäin että missä me oltiin, sen pitäisi vastata: "En tiedä, mutta kivaa oli!" Oili ei teetä pennuillaan pelkkiä temppuja, vaan myös tietynlainen röyhkeys on tärkeää. Harrastuskoiran itsetunnon pitää olla korkealla. Sillä pitää olla kanttia tehdä juttuja ja olla rohkea. Hyvän itsetunnon ansiosta koira uskaltaa yrittää aina paremmin.
Metsästäjä työssään.
(Joo apua toi viidakko on meidän "kukkapenkki")
Kerää koirasta pennusta alkaen tietoa siitä mistä se tykkää, mitä se pelkää, mikä sen vireystila on jne. Saat paljon selville pelaamalla koiran kanssa kotona, mutta muista pitää myös säännöistä kiinni. Vie pentua paljon erilaisiin paikkoihin leikkimään. Ihan sama mihin mennään, aina on kivaa. Muista myös rauhoittuminen vilkkaissa paikoissa. Ensin leikitään, sitten rauhoitutaan.

Kun pentu kasvaa, se ei saa enää mennä ihmisten tai muiden koirien luokse. Ihmiset saavat olla koiran mielestä kivoja, mutta niistä ei saa olla koiralle mitään iloa. Olen kyllä tässä toiminut Luumun kanssa alusta alkaen mielestäni todella hyvin, sillä sehän ei ole koskaan saanut mennä ihmisten luo, eivätkä ihmiset ole saaneet tulla sitä katsomaan missään tilanteessa - edes silloin, kun se oli vielä maailman suloisin pieni staffivauva. Pelkäsin silloin staffeille tyypillistä "ylisosiaalisuutta", ja että se sitten isonakin moikkailee ketä sattuu. Olin kyllä aikamoinen natsi silloin, ja nyt se on kantanut hedelmää. Luumun MH-kuvauksessakin tuli ilmi, että "vieraat ihmiset on sen mielestä tosi OK, mutta ei se ole ylisosiaalinen mitenkään, että se niitä tarvitsisi mihinkään..". Ohjaajan on oltava alusta alkaen ykkönen. Mieti millaisen maailmankuvan haluat opettaa pennulle. Jo ihan pikkupennullekin tehdään selväksi, että vaikka se olisi kavereiden kanssa leikkimässä, silloin on tultava luokse, kun mami huutaa.

Ruohosipuli on löytänyt monivuotisen kodin sinkkiämpäristä. 
Muumelo ihmettelee hiljaista Härkätietä.
Kun mennään kisaamaan, suhteen on oltava kunnossa. Muista opettaa koiralle eri alustat; erilaisilla alustoilla voi tehdä töitä ja pitää hauskaa. Kentällä on aina häiriöitä: merkkejä, leluja ym. Pennulle aina lyhyet treenit: ihan pari juttua häiriössä muutama minuuttia kerrallaan. Opeta ylivilkas pentu rauhoittumaan kentän laidalle. Ylivilkkaan tapauksen kanssa kentällä ei tehdä mitään muuta kuin rauhoitutaan. Syötä nameja, älä anna katsella muiden tekemistä, ettei vire nouse turhaan.

Kisasuoritusta ajatellen hio liikkeenalut kuntoon. Olen merkinnyt itselleni muistiin "aktiivisuutta tähän Luumulle. Ei saa katsella muualle. Rakenna tämä ensi viikolla kuntoon." Ööppistä.. nyt on torstai, enkä ole suonut tälle harjoitukselle ajatuksenpuolikastakaan. Oho. No loppuviikosta sitten. Liikkeenaluista vielä. Esimerkiksi ohjatussa, hyppynoudossa ja tunnarissa saa katsoa eteenpäin, mutta kontaktin on palattava liikkurin sanoessa käsky / liikkeen alkaessa. Rautalanganpätkästä vielä itselleni väännän: eli kun liike alkaa, ennen ohjaajan antamaa ensimmäistä käskyä, koiran on katsottava ohjaajaa. Koira ei saa mennä hommiin, jos ei ole ensin kunnolla kontaktissa! Sentään jotain ollaan tällä viikolla tehty, sillä ollaan tehty seuruun kontaktin tehotreeniä muutaman kerran, ja pikainen muistuttelu tuottaa onneksi nopeasti tuloksia. Sama pitää ajaa läpi muihin liikkeenalkuihin, ja erikseen harjoitella eteenpäinkatsomista tarkoittavat sanat noille yksittäisille liikkeille plus harjoitella se kontaktin takaisin nostaminen. Huh. On siinä hommaa taas vähäksi aikaa!

Motivoinnista sananen. Koiran on tykättävä palkasta! Kisamaista treeniä tehdään koko ajan, toki liikkeet tehdään vaan siten kuin koira ne osaa. Muista, että kokonaisuus ei voi olla yhtä hyvä kuin palaset erikseen tehtynä. Kisasuorituksen rakentamisen viimeinen vaihe on osaamisen testaaminen häiriössä. Koira ei osaa seurata, jos se ei osaa seurata häiriössä.

Pihavahti työssään.
Meillä on tosin tiukat säännöt siitä,
että kun laitan pyykkejä kuivumaan tai istun yläpihalla pöydän ääressä,
Luumun pitää olla näkösällä, eikä tielle saa muutenkaan kytätä.  
Luumu on vallannut meidän Instan,
niinpä mun on laitettava aamupalakuva tänne xP
Aamupalaseuralainen
Kolmisen vuotta siihen meni,
kun Luumu oppi ottamaan edes vähän rennosti.
Ongelmiin (esim. häiriöherkkyys) kannattaa puuttua heti. Kukaan meistä ei ole fakiiri, vaan ongelmia syntyy ihan kaikille. Hoida pikkuläjät pois, jotta ne eivät kasaannu. Kokeeseen menemistä kannattaa ajatella infotilaisuutena: Mitä tästä opimme, mitä pitää treenata? Kun olet menossa kokeeseen, treenaa myös todella vaikeita tilanteita (esim. ruudun vaikea paikka). Kun koira osaa, se onnistuu, ja silloin myös sen itsetunto kasvaa. Haasta koiraa, jotta sen itsetunto kasvaa. Tee kisanomaisia treenejä ainakin kerran viikossa. Älä välttämättä korjaa teknisiä virheitä, vaan käytä seuraava viikko näiden virheiden poistreenaamiseen. Kun tulee oikea koe, se tuntuu koirasta vain yhdeltä kisatreeniltä muiden joukossa. Musta tuntuu, että me ollaan tässä onnistuttu Luumun kanssa aika hyvin. Kisatreenit ovat meillä arkipäivää, eikä mun tarvitse huolehtia Luumun kisavireestä, koska ei meillä ole erikseen kisavirettä. Meillä on vain treenivire, joka on se normaali olotila. Muista tehdä kisatreenit palkattomasti, ja treenaa myös pelkkiä kehääntuloja. Monelle tehoaa valmis palkka kehän ulkopuolella (etenkin matalavireisille), ja se on hyvä myös monelle terrierille, joilla ei välttämättä ole pitkäjänteisen työn kestävyyttä.

Mielentilasta. Jotkut koirat osaavat hyvin säädellä itse omaa mielentilaansa. Kuuman koiran kanssa säännöt ovat erittäin tärkeitä! Tunnetilan pitää aluasta alkaen olla oikea. Liikkeeseen yhdistyneen tunnetilan muuttaminen myöhemmin on vaikeaa. Epävarmalle koiralle kaavamainen treeni on parempi. Kuuman koiran kanssa on oltava todella mustavalkoisia! Muista purkaa kuuma koira ennen töihin lähtemistä. Anna pallo koiralle, ja se saa tehdä sillä mitä haluaa. Kuumalle koiralle ei kannata paljon heitellä leluja > kuumuu liikaa. Älä ikinä laita stressaantunutta koiraa autoon, vaan muista purkaa ennen! Motivaatio heijastuu suoraa suhteeseen. Jos koiralla ei ole motivaatiota tehdä näitä hommia, ei teillä voi olla mitään muutakaan.

Maisa oli meillä alkuviikosta pari päivää hoidossa.
Keskity treenikaudella heikkouksiin ja tekniikkaan, kisakaudella vahvuuksiin > paljon onnistumisia. Muista pitää myös vapaapäiviä, jotta koira on kisapäivänä hyvässä vireessä. On tosin koirakohtaista miten paljon ennen kisoja pitää hinkuttaa. Joidenkin (Luumu) kanssa pitää hinkuttaa ihan viimeiseen asti. Tee paljon mielikuvaharjoituksia, ja mieti kisan eteneminen etukäteen. Mieti mikä jännittää. Jännityksen läpikäyminen etukäteen helpottaa. Älä mieti pistetavoitteita, vaan tärkeää on miten koira toimii. Muista myös analyysi kokeen jälkeen. 

Älä jätä koiraa yksin kisatilanteessa. Koiraa ei saa jättää sellaiseen tilanteeseen, jossa se on turvaton. Koiran pitää saada tuntea olevansa turvassa. Älä ajattele muita kilpailijoita, sillä et voi vaikuttaa asiaan. Arvosta sitä, että pääset kisaamaan! Kisatilanteessa pääset testaamaan yhteistyötä ja sitä mitä koira on oppinut. Jos kokenut koira epäonnistuu osaamassaan asiassa, sitä ei tarvitse kehua, mutta oma asenteesi ei saa jäädä päälle! Muista avoimet ovet heti seuraavaan liikkeeseen. 

Lähdettiin heti ensitöiksemme Kupittaan puistoon treenaamaan.
Luumulla on jo kiire! 
Hyvinhän kaks menee siinä missä yksikin.
Yleensä olemme liian harmaalla alueella. Kyllä kokenut koira tietää mokanneensa. Jos menet sitä tällöin kehumaan, toimit koiran näkökulmasta epäjohdonmukaisesti. Mitä me tällöin viestimme koiralle? Meidän pitää uskaltaa sanoa koiralle myös että vitsi että olit huono. Vaatia saa, mutta vasta silloin kun koira oikeasti osaa. 

Ei riitä, että koira yrittää, vaan sen pitää myös kuunnella. Testaa kuuntelua esimerkiksi lähettämällä koira ruutuun ja huutamalla matkalla vaikka istu. Istuuko koira? Muista myös rikkoa kaavoja! Koirista tulee omasta mielestään ihan liian taitavia, jolloin motivaatio voi kärsiä. Voit ihan käyttää jonkin liikkeen virittelyä (vaikka tehdään ruutu), ja lähteäkin sitten seuruuttamaan koiraa. Muista myös temppuradat!

Sylissä oli sohvalla tungosta. 
Maisa antoi ehkä turhan ruusunpunaisen kuvan siitä
miten helppoa elämä kahden koiran kanssa voi olla..
Hirveän paljon tärkeää ja hyvää asiaa Oililla, ja tulee just täydelliseen saumaan itsekin muistella kisaamiseen liittyviä nyansseja näin SM-kisojen alla. Liikkeiden tekniikka ja kisakokonaisuuskin on tosin jo kauan aikaa sitten rakennettu, nyt voi vain enää vaikuttaa omaan asenteeseen, joka sitten välittyy siihen nelijalkaiseen kumppaniin ja sitä kautta toivottavasti menestyksekkääseen kisasuoritukseen.

Aloitettiin kuuntelutreenit Muumelon kanssa heti maanantaina, ja tällä viikolla Luumu on saanut miettiä juostaanko ruutuun vai haetaanko ruudun taakse heitettyä noutokapulaa. Samaa pohdintaa jatkettiin toisissa treeneissä merkin ja kapulan kanssa. Aika jähmeästä raudasta oli se lanka väännettävä, mutta saatiinhan sekin taipumaan. Luumun todellakin pätee itseriittoinen ajatus omasta pätevyydestä, sillä kyllä-mami-tiedän-jo-miten-nää-hommat-hoidetaan. Pakkaa vaan sekaisin ja lisää korvia peliin. Pidetään jätkä skarppina ja ohjaaja sitäkin skarpimpana.

Me halutaan ruokaa! 
Muutaman kerran Maisa yltyi Luumun kanssa leikkimäänkin.
Tässä muistoksi napattua.


2 kommenttia:

 1. Kiitos tästä! Oli taas mielenkiintoista asiaa :) Itse tein sen virheen koirani kanssa että raahasin joka ikiseen tapahtumaan leikkimään toisten koirien kanssa. Sitten kun tuli aika mennä oikeisiin treeneihin niin siitähän ei sitten luonnollisesti meinannut tulla yhtään mitään ;) Halusin koirastani sosiaalisen niin tuli sitten hieman ylireagoitua tuon sosiaalistamisen kanssa. No, ensimmäinen harrastuskoira saa joskus kärsiä omistajansa tietämättömyydestä. Seuraavan kanssa sitten tehdään vähän erilaista pohjatyötä (ja erilaisia virheitä) :D

  Säkin olet tulossa ilmeisesti SM:iin. Mekin ollaan siellä! Täytyy tulla vakoilemaan teidän suoritusta ihan livenä jos ehdin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virheitä tulee varmaan aina, mutta toivottavasti seuraavan koiran kanssa erilaisia :D

   Joo me tullaan kans SM:iin, en vaan yhtään tiedä mihin aikaan suunnilleen edes ollaan. Mahtaakohan sinne tulla lähempänä jotain aikataulun tapaista? Muistaakseni viime vuonna sentään tiedettiin noin suunnilleen mihin aikaan oma paikkisryhmä alkaa. Toivottavasti ei tuu kamalan kuuma päivä, vaikka nyt niin lupailevatkin... Nähdään ehkä siellä! Ja tsemppiä, jos en muista toivottaa!

   Poista

Riemuitsemme kommenteista. Jätähän omasi.