perjantai 24. lokakuuta 2014

Ohjattu ja merkki

Ajattelin käydä voittaja-luokan liikkeet yksi-kaksi kerrallaan läpi ihan yksityiskohtaisesti, jotta saan itsekin vähän paremman kokonaiskuvan siitä, missä mennään ja millä aikataululla. Ja ihan vaatimattomasti aloitan rumpan EVL:n ohjatusta ja merkistä. 

Aloitettiin ohjatun treenaaminen keskiviikkona Vanton tilalla matotreeneissä. Luumu ei ole siis tehnyt ohjattua ikinä ennen, ja koskaan kun ei raukka parka ole aksaamaankaan päässyt, sillä ei ole mitään käryä mistään ilmansuunnista, ei edes oikeasta tai vasemmasta. Alun perin olin ajatellut käyttää apuna Pipan ohjeita ohjatusta noudosta. Jotenkin niissä kiehtoi se mahdollisuus, että koira ei PYSTY ottamaan sitä keskimmäistä kapulaa, IKINÄ. Freesseimpänä mielessä oli kuitenkin Marko Vuorenmaan ohjeet ohjattuun, ja niissä taas kiehtoi se, että pääsee kertomaan koiralle, että sitä keskimmäistä kapulaa ei kuulu ottaa, IKINÄ. 

Markon ohjeilla siis mentiin. Laitoin Luumun merkille naama minuun päin, ja avustaja kävi näyttämässä kolmesta kapulasta kaikkein lähimmäksi tuotua oikeanpuoleista kapulaa. Mittasuhteet olivat lähes kisanomaiset, pari metriä jouduttiin varmaan hallin leveyden vuoksi karsimaan kokonaisleveydestä. Noutohan on Luumulle nykyään hauska liike, joten sehän ampaisi oikealle kapulalle samantien minkä tahansa sanan kuultuaan.

Mutta mitä sitten tapahtui? En siinä hötäkässä muistanut heti kapulaan tarttumisen jälkeen huutaa jessiä ja palkata, vaan Luumu rymisteli oikea kapula suussaan keskimmäiselle kapulalle ja riks, raks, poks kuului vaan, kun se mietti, että miten se saa kolme isoa ohjatun noudon kapulaa mahtumaan samaan aikaan suuhun. Onneksi sain sen huudettua luokse ennen kuin se ehti vaihtaa oikean kapulan keskimmäiseen. Heh. Ihan ohjeiden mukaan suoriuduttiin vissiin ;)

Minua neuvottiin vetämään vähän henkeä, ja sitten uudestaan. Nyt oli ohjaajakin ajoissa mukana palkkaamassa, ja tehtiin loppujen lopuksi neljä-viisi kertaa näitä oikean puolen nostoja, joista Muumi sai samantien palkan. Viimeisellä kerralla tuotiin lähemmäs myös keskimmäinen kapula, vähän niinkuin tyrkylle. Ja kamala huuto, jos olisi menossa sinne. Toki oikeanpuolimmaista käytiin edelleen nostamassa ja näyttämässä Luumulle. Tämä on RECHTE, tämä on se. (Halusin jatkaa saksankielisten käskyjen linjaamme, ja käskyiksi valikoitui etukäteen suussa pyöritellyt rechte ja links - ei ihan kieliopinmukaista, mutta ainakin toisistaan hyvin erottuvat käskyt.)

Luumu ei edes ajatellut menevänsä keskimmäiselle kapulalle, joten jippijaijei! Hirveet bileet oikean tuomisesta, ja tyytyväisenä paketoitiin ihka ensimmäinen ohjatun noudon treenimme siihen. Toisissa treeneissä heti torstaina DoXXilla taisin ahnehtua vähän liikaa sen keskimmäisen kapulan kanssa, kun toin sen lähes siihen oikean "radalle". Pari kertaa Luumu sinne nimittäin ampaisi, mutta pääsinpähän sanomaan. Ja se toimi. Olisko ollut kolmannella kerralla (ja kun aavistuksen helpotettiin siirtämällä se keskimmäinen lähelle, mutta omalle "radalleen"), kun Luumu ihan selvästi vilkaisi siihen keskimmäiseen, mutta valitsi rymistellä oikealle. Vitsi, kun edistystä tapahtuu nopeasti! Tässä video vielä näistä toisista treeneistä.
Tuota videota katseltuani en tiedä miksi sain päähäni laittaa sen keskikapulan tuonne oikeammalle, kun fiksuintahan olisi pitää se aina siinä keskellä, mutta pelata vaikka mieluummin sen etäisyyden kanssa. Näin se ajatus varmaan siitä "kielletystä keskimmäisestä kapulasta" tulee Luumulle selkeämmäksi, etenkin, kun tarkoitushan olisi häivyttää tuo oikean kapulan näyttö tästä pois jossain vaiheessa XP No, aina oppii uutta, ja seuraavalla kerralla taas ohjaajakin on paremmin mukana.

Nyt jatkossa Luumu tekee ohjattua tällä tavalla ensin näyttämällä, ja siten, että yhdellä treenikerralla tehdään alkuun vain toista suuntaa. Tänään oikeaa, huomenna vasenta -tyyliin. Katsotaan missä vaiheessa siltä voi ruveta pyytämään erottelua. Noihin käsimerkkeihin pitää myös kiinnittää huomiota, niitäkin voisi harjoitella ilman koiraa. Ekoissa treeneissä vaan jotenkin huiskasin sen käden oikeaan suuntaan, toisissa jo vähän mietin että millainen ele se voisi olla. Sehän voisi nimittäin olla aika hienovarainen se ele, jotta pystyy tarvittaessa koetilanteessa vielä voimistamaan sitä.

Sitten meidän merkki! Viimeksi siitä kirjoitinkin vähän, ja jaoin sen sisämerkkivideon. Ollaan tehty sitä muutamaan otteeseen ihan samalla tavalla kuin ruudun paikkaa. Eli Luumu istumaan jonkun matkan päähän merkistä, sitten käyn näyttämässä sille kulkemalla saman reitin kuin Luumukin kulkisi merkille, rintamasuunta suoraan Luumua kohti ja taputan maahan ja käsiä yhteen. Tämä on DAHIN, tämä on dahin. (Vaihdoin meidän merkkikäskyn MER, kun en osannut ikinä sanoa sitä kahtaa kertaa samalla tavalla...). Sitten takaisin Luumun vierelle ja DAHIN-käskyllä lähetys merkille. Olen nyt pysäyttänyt sen aina sinne taakse. Se luultavasti pysähtyisi nyt jo itsekin, mutta eikö se joka tapauksessa kuulu kokeessakin joskus sitten pysäyttää? Että siis kaikenlainen oma-aloitteisuus koiran puolelta on taas kielletty?

Ja samoin kuin ruudun paikkaakin ollaan hinkattu, olen myös tehnyt kutsuharjoituksia merkille. Käytännössä siis mennyt itse kyykkyyn merkin eteen / oikealle sivulle, ja merkkikäskyllä kutsuen ja namikädellä pyöräyttämällä ohjannut sen kääntymään oikeaan paikkaan merkin taakse. Lelua ei olla merkin yhteydessä käytetty, mutta kaipa senkin voisi tuohon ottaa mukaan, jos tuntuu että sellaista varmaa ja vauhdikasta merkille lähestymistä (irtoamista pidemmältä matkalta?) tarvittaisiin. 

Luumu on tehnyt merkkiä erilaisilla tötsillä, ja se varmaan onkin ihan hyvä juttu, ettei se fiksoidu johonkin tietynmalliseen tai -väriseen merkkiin. Fiksua olisi kai tehdä kuitenkin ensi alkuun erilaisilla merkeillä kuin mitä ruudussa käytetään, mutta jotenkin en usko Luumun sekoittavan näitä merkkejä keskenään. Saa nähdä, aika näyttää, mutta nyt ollaan kumpikin ainakin ihan pähkinöinä näistä EVL-luokan liikkeistä. Se on vaan niin huippuu kun saa juosta täysii!! (Ja ps. ei oo mennyt tassu rikki, vaikka vauhtia on piisannut!)


Tämä on DAHIN. 
No se on hyvä DAHIN. 
On se komea. 
http://naniannette.fi/


2 kommenttia:

  1. Videolta katsottuna mun mielestä ohjatun treenissä oltiin jo vähän epäreiluja koiralle, kun se keskimmäinen kapula oli siinä noutolinjalla. Koirahan lähti merkiltä oikeaan suuntaan ja otti sieltä suunnasta löytyvän kapulan. Mä suosisin ennemmin sitä keskimmäisen tuomista lähemmäs merkkiä, mutta liikuttaisi lähemmäs oikeata tai vasenta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos huomiosta, taisin itsekin pureskella asian samaan malliin tuossa videon jälkeen alkavassa tekstin pätkässä...

      Poista

Riemuitsemme kommenteista. Jätähän omasi.