perjantai 7. helmikuuta 2014

Seuraaminen - joku sentään onnistuukin

Puran perjantai-iltapäivän iloksi taas näitä Pipa Pärssisen tokoseminaarista tekemiäni muistiinpanoja (eikö ne koskaan lopu?). Olen kitissyt viime aikoina miten se ja tuo ei suju, joten kirjoitellaanpa välillä jostain sellaisesta, joka sujuu. Jee! Seuraamisesta! Ja tämän sujumiseen olen kyllä tyytyväinen, sillä ilman seuraamista ei ole mitään muutakaan (no joo jotain kaukoja tai noutoa tai luoksetuloja voi tehdä vaikka seuruu olisi ihan levällään, mutta mutta...). 

Ei olla Luumun kanssa tehty treeneissä mitään seuruusulkeisia pitkään aikaan, ja mahtaakohan tämä ollakin syy siihen, miksi se välillä väläyttelee täydellisyyttään? Pari viikkoa sitten tehtiin kontaktiharjoituksia niin, että palkkasin sitä heti liikkeelle lähtiessä KUN se katse ei tippunut heti alkuun. Se nimittäin tippuili alkuun, mutta kärsivällisellä hinkkauksella sain sen ihan yhdessä illassa jo parempaan suuntaan sen kontaktin. Mietittiinkin siinä, että miksi koirien muka pitää saada nähdä mihin suuntaan ollaan menossa? Eikö niille riitä että me ihmiset tiedetään? (Tsoukki, vähän rankempaa huumoria perjantain kunniaksi...) Tämän hinkkauksen lisäksi ollaan tehty häiriöperusasentoja, ja liittynee nekin kait siihen seuruun kontaktiin. Mutta muuten, muuten ei olla seuruuteltu yhtään! Ja välillä kun olen ihan treenikentällä paikasta toiseen siirtymismielessä seuruuttanut jonkun askelen, niin se on ihan mielettömän hienoa! Oikea paikka, oikea vire, loistava kontakti! Ja se kouluratsun ravi. On se mahtava.

Tonttu ja tontun 
iso pää
Muistiinpanoihin! Seminaarissa tuli esille, että yleisin ongelma seuruuseen liittyen on edistäminen. Meilläkin se on ollut kautta aikain suurin ongelma, ja itse vielä edesautoin taannoin ongelman syntymistä, kun en saituuksissani saanut hankittua treeniliiviä tai -hamosta, ja palkka tuli milloin taskusta, milloin hartialta, milloin kauluksesta ja milloin kainalosta. No pitäähän pikkukoiran mennä parempiin asemiin palkan havaitsemiseksi, ja ne paremmat asemat olivat yleensä siitä seuruun täydellisestä paikasta puoli metriä/metrin eteenpäin. 

Vinkkinä annettiin, että kannattaa videoida omaa suoritustaan usein, ja pitää uskaltaa luottaa siihen, miltä suoritus videolla näyttää (vrt. miltä se omassa päässä tuntuu). Sillä yleensä kun omassa päässä tuntuu, että nyt se seuraaminen on hyvää, niin silloin se koira jo yleensä edistää. (Johtuukohan nimenomaan tästä, ettei meillä ole ollut seuraamisongelmia viime aikoina, sillä eihän me olla juuri videoitukaan mitään pitkään aikaan...)

Auta koiraa niin paljon kuin pystyt. Käännöksissä voit käyttää pieniä puolipidätteitä (hengityksen pidättäminen) tai hiukan lyhyempi askel ennen käännöstä. Kiinnitä huomiota millä jalalla pysähdyt ja millä käännyt. Kun teet täyskäännöksiä juosten, pidä mieluummin matalampi vauhti, mutta sama askeltahti koko käännöksen ajan (askella täyskäännöksessä paikoillasi). Pääapujen käyttäminen ei ole sallittua, mutta muista, että tarkoituksena on aina luonnollinen kävely-/juoksutyyli. Kukaan ei kävele/juokse pää paikoilleen liimattunakaan. Videoi seuraamista myös nähdäksesi mitä itse teet. Kiinnitä huomiota käsien liikkeisiin käännöksissä ja pysähdyksissä. Käsien ei tarvitse heilua. Muista luonnollisuus!

Hitaassa käynnissä mieti ihanteellista askelmittaa. Määritä rytmi koiran mukaan. Liikkeen tasaisuus on tärkeää, älä nyi. Muokkaa ennemmin askelpituutta. Käytännössä eri vauhtien (käynti, juoksu, hidas käynti) pitää olla selkeästi toisistaan erottuvia. Eli ei niin, että vain rytmi tai askelpituus vaihtuvat. Jos vauhti on tavallisessa käynnissä jo reipasta, juoksun pitää olla entistä reippaampaa! Jos koiralla on taipumusta peitsiin, aloita hidas käynti rivakammin, ja hidasta sitten hieman. Tarkoitus on, että peitsi jää liikkeen alusta kokonaan pois. 

Muista liikkeelle lähtiessä kiinnittää huomiota siihen, että käskyn jälkeen tulee selkeä tauko ennen kuin oikeasti lähdet liikkeelle. Tämä helpottaa koiran työskentelyä... asia missä meilläkin on Luumun kanssa opittavaa. Minä kun olen tavallisesti jo puolessa välissä matkaa ennen ensimmäistäkään käskyä, ja sitten ihmettelen kun se edistää. No sehän on heti alussa jäänyt jälkeen raukkaparka, ja kiiruhtaa ottamaan minua kiinni... Kiinnitä huomiota myös palkan suuntaan. Ongelmasta riippuen voit korjata tilannetta sillä, mistä suunnasta palkka tulee.

Muimui kun välillä niin tuppaa väsyttämään 
Anturanväleihin on sentään tullut talveksi vähän tuuheutta,
vaikka muualta turkki oheneekin.
Sellaisia seuruujuttuja tällä kertaa. Ei meillä asiat sentään muidenkaan liikkeiden osalta ihan toivottomissa kannattimissa ole, vaan noudossakin ollaan edistytty sentään vähän. Ja vähänkin on aina kehitystä parempaan :) Sain Luumun viime hallitreeneissä muutaman kantamispätkän jälkeen palauttamaan kapulan kaksi kertaa perusasentoon! Se on tainnut kerran ennen vahingossa istua kapula suussa, joten siihen nähden tämä oli meille todellinen läpimurto! Tein siis niin, että jätin Luumun istumaan naama minuun päin muutaman metrin päähän eteeni, ja kapulan maahan Luumun eteen. Siitä pyysin sen sitten perusasentoon, ja olin melko varma, että se noudattaa käskyä parhaalla mahdollisella tavalla, mutta ei ole huomaavinaankaan nenän edessä olevaa kapulaa. Toisin kävi! Ihan mahtavaa! 

Kokeiltiin seuraavana päivänä samaa kotona, ja oli taas paljon vaikeampaa. Meni vähän nyhväämiseksi, ja päätin sitten kokeilla huomattavasti kevyemmällä ohjatun noudon kapulalla. Luumu ei ole niitä kapuloita ennen nähnytkään, joten aloitettiin ihan puhtaalta pöydältä. Sama palauttamisharjoitus onnistui nyt kevyemmällä kapulalla, mutta hiukan on vielä tiputtelua. Näistä olen vaan pyytänyt ottamaan kapulan uudelleen suuhun ja suorittamaan tehtävän loppuun. Ja ihan aluksi näissä meidän keittiötreeneissä Luumuhan ignoorasi taidokkaasti koko kapulan ja tuli muina miehinä perusasentoon. Jotenkin tuntuu, että kotona se palkka kiiltää silmissä enemmän, kun taas hallilla se tekee enemmän tekemisen ilosta. Johtuisikohan tämäkin siitä, että kotona ollaan toisaalta tehty enemmän näitä hinkkausjuttuja, mitkä taas ei välttämättä ole ihan yhtä mielekkäitä... No, joka tapauksessa, tunnelin päässä näkyy valoa, enkä vaivu epätoivoon!

Aamuvirkut...


6 kommenttia:

 1. Moikka, kiva tää sun blogi. Sulla on mukava tapa kirjoittaa. Kiva kerrankin lukea tokoilijan blogia, jossa pohdinnan aiheet on pitkälti samoja kun itsellä (no mistäköhän syystä : DDD ) Noudossa meillä on suurin ong. se pureminen ja kapulan mällääminen. Mikä on suoraan verrannollinen vireeseen. Jos on kierrokset korkeella, varmasti puree. Ihanteellisen viretilan löytäminen yhdistettynä siihen että liikkeenkin pitäisi olla vauhdikasta, on hm..... haasteellista. Tyynellä oli kanssa tuota haluttomuutta ottaa suuhun kapulaa ja pitää, mutta saalistamalla tästäkin päästiin (tosin varmaan se juuri lisäsi purua....) Palautuksen ennakointia ilmeneee kanssa helposti. Nouto on liike, jossa osia tosiaan pitää vahvistaa ainakin meillä paljon. Nuorimmalle Matille olen aloittanut metallinoudolla ajatuksella että se kohtelisi hellemmin sitten puisia noutoesineitä.... mutta. Sun kirjoituksista keksin ton että tehdä noutoa esim. kertakäyttöaterimilla tai kynällä. Katsotaan : D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heipsan ja kiitos :DD En tiedä kertooko se mun elämän sisällön tasosta vai blogini merkityksestä itselleni, mutta uuden lukijan saaminen vaan on niin huippua <3 Joo tuppaan olemaan usein aika yksinäni näiden meidän toko-ongelmien kanssa, ja siks just niitä on niin kiva purkaa tänne verkkoon - kun täältä löytyy vertaistukea! Meillä kun ei ole treenikaverina yhtään staffia tai edes vähänkään vastaavaa (no yhden amsun omistajan kanssa tulee harvakseltaan vaihdettua ajatuksia...). Ja nää vaan toimii niin eri tavalla... hyvälläkin tavalla eri tavalla, mut paino sanalla eri.

   Ja oon muuten huomannut, että kun nostaa jonkun kissan pöydälle, niin usein se tulee sieltä melko pian itsekseen alas. Ollaan nimittäin ihan yhdessä viikossa edistytty noudossa ihan käsittämättömän paljon! Ja ihan suureksi osaksi näillä verkosta kalastamillani vinkeillä! Kun viikko sitten maanantaina L ei osannut juuri muuta kuin kantaa ja nostaa kapulaa, niin nyt viikon tehohinkkauksen ja jonkun sattuman kaupalla tapahtuneen hoksaamisen kautta se osaa jo pitää kapulaa (muutaman sekunnin vaan, mutta hyvännäköisesti eikä itkua tuhertaen) ja palauttaa sen perusasentoon (vähän taakse ihanteellisesta paikasta, mutta menee omatoimisesti istumaan eikä murjota).

   Varmasti tuo kuvaamasi viretasapaino on meilläkin tässä ja muissakin liikkeissä paljon ongelmien taustalla, ja tuntuu kun jossain päässä edistyy, niin siellä toisessa päässä liike levahtaa käsiin. Mut sitä se kai on, ja se kai tästä tekee niin hemmetin kivaa - että koskaan ei ole valmis :DD

   Metallin esittelin Luumulle marraskuussa, ja teipit päällä + naksulla sain sen tekemään nostoja ihan kiitollisesti. Nyt ei olla kuitenkaan otettu sen kanssa mitään pitkään aikaan, kun sain vinkiksi, että jos puisen kapulan kanssa on vähänkään jotain epämiellyttävyyksiä, niin kannattaa ne hoitaa ensin kuntoon... Mut tarkoitus olis jonkun ajan päästä ihan vaan lennosta vaihtaa puukapula silloin tällöin metalliin, ja toivoa että sen kanssa ei tarvitsisi vääntää enää sanoista asioista kuin tämän puisen kanssa...

   Poista
  2. moikka, otappa tokokoiraksi seuraavaksi narttu sitten. Ja kaikki ongelmat onkin sitten taas erilaisia : D Tyyne on nyt vähän niinku mammalomalla (torstaina ultra, jännittää....) Tyyne on enempi miellyttämisenhaluinen, paineistuu helpommin mun reaktioista ja muutoinkin narttumaiseen tapaan toimii NIIN toisin kuin pojat. Esim. paikkamakuun kanssa takuttiin varmaan vuosi ennen kuin alkoi toimiin. Pojille voi sanoa reilusti ja puhutella vaikka poskista kiinni pitäen. Tyyne iskee narttumoodin päälle ja ottaa hakatun koiran olotilan päälle. Huoh. Mutta näpsäkkänä likkana Tyynellä on näyttävät liikkeet : D
   Tepon kanssa treenaan voittajan liikkeitä pitkälti. Kaken asennonvaihtoja ollaan tehty piiiiiiitkään ja vähitellen ne sieltä vaan tulee. Uskomatonta kun alkuun tuntui aika toivottomalta. Seuraaminen on Tepolla aika hyvää, ollaan jopa kymppiä saatu. Viimeksi nyt avossakin. Nyt ajattelin ottaa työn alle juoksun ja kääntymiset siinä. Mitähän siitäkin mahtaa tulla : D
   Vuoden ikäisen Matin kanssa tehdään alon liikkeitä, ruutua. Vireenhallinta on nyt päivän sana. Saatiin viime viikonloppuna jäätävää palautetta uuden oppimisen suhteen liian korkeasta vireestä. Nyt täytyy hieman perehtyä siihen......

   Poista
  3. Alkuun mä ajattelin, ettei meille voisi koskaan tulla narttua, mutta narttu meille varmaan joskus on kuitenkin tulossa ;) Joten kiitos ennakkovaroituksesta - tuntuu että miten tässä ikinä pärjäisi erilaisen koiran kanssa (etenkin, kun ajattelen, että kaikki staffit ovat varmasti ihan prikulleen juuri sellaisia kuin Luumu), mutta aika kai sen näyttää ja oppia ikä kaikki ;) Tuntuu myös, että miten sitä pysyisi ikinä oma pää treenisuunnitelmissa ja -kehityksessä mukana, jos treenaisi kahta erilaista ja eritasoista koiraa - saatikka kolmea! Propsit teille :DDD

   Poista
 2. Meillä seuraaminen on aina ollut se heikoin lenkki.:/ Koira lähtee helposti haahuilemaan ja edistämään, haistelemaan ja vaikka mitä. Pitäis varmaan ottaa yksäritunti joltain tokogurulta, mutta en oikein tiedä keneltä. Tykkään naksutinkouluttaa ja mikään houkuttelulla (=imuttamisella) en halua lähteä tekemään, koska Elsa seuraa vaan aivottomasti namia eikä asia etene mihinkään. Nyt tehdään askel kerrallaan, ehkä tää alkaa tuottamaan joskus tulosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on takana ihan käsittämätön määrä seuruuhinkkausta, ja sen mukaan ollaan edistytty, mitä olen milloinkin keskittynyt hinkkaamaan... Alkuun oli kontaktiongelmia, ja sitten kun niihin sai puututtua, niin paikka hajosi käsiin. Sitten kun paikka oli kunnossa, tippui kontakti jne. Vireen kanssa ei ole tässä ollut mitään, kun paljon olen palkannut lelulla... mikä taas osaltaan on hajoittanut sitä paikkaa entisestään... Huoooh. Ja sitten kun olevinaan saatiin kontakti + paikka tavallisessa suoraan kävelyssä ja juoksussakin suht koht mallikkaaseen kuntoon, piti ruveta kääntyilemään! Miten paljon ongelmia ihminen voi kehittää yksinkertaisesta vasemmalle kääntymisestä? Paljon! Haha. No, nautiskelen nyt tästä meidän "muka" kunnossa olevasta seuraamisesta, sillä heti kun nappaan sen takaisin treeniohjelmaan, liike varmaan hajoaa taas jostain päästä ;) Tsemppinappi teille seuruutreeneihin!

   Poista

Riemuitsemme kommenteista. Jätähän omasi.