perjantai 25. lokakuuta 2013

Mutta kun en itsekään tiedä mitä haluan...

... ja se pitäisi kertoa koiralle! Lupasin, etten tee tästä kisavireestä nyt mitään ongelmaa, mutta teinpäs kuitenkin! Eilisten treenien jälkeen jäi aika paljonkin sekava fiilis. Luumu oli siis ihan tavalliseen tapaansa höpsö (mussutti muun muassa jotain hallin matolla olevaa kuivunutta pissaa ihan suu vaahdossa), mutta kuitenkin toisaalta ihan mukana. Pitäisi vaan olla mustavalkoisempi siinä, millaista käytöstä haluan treenitilanteissa. Myönnän, että ollaan varmaan huhtikuusta asti keskitytty treeneissä nimenomaan siihen vireen nostattamiseen, että tehdään täysillä ja että koko ajan on hirveän kivaa. Ja jos Luumu on näyttänyt siltä, että hajujen haisteleminen on kivempaa kuin treenaaminen, olen kyllä näyttänyt sille miten tyytymätön käytökseen olen. Olen nimittäin passittanut sen jäähylle häkkiinsä tai autoon, ja onhan se toiminutkin. Varsinkin muutaman jäähyn jälkeen häkistä on tullut treenikentällä innokas ja läsnäoleva Luumu

Silmäni avautuivat kuitenkin eilen, kun sain näistä asioista hiukan (ansaittua) läksytystä. Vaikka jäähyttäminen toimisi treeneissä, ongelmia tulee, kun Luumu perseilee koetilanteessa. Enhän silloin voi viedä sitä jäähylle, ja antaa kerta toisensa jälkeen uusia mahdollisuuksia käyttäytyä paremmin. Kyllähän Luumun on jo treeneissä opittava siinä tilanteessa korjaamaan käytöstään. Olen ehkä liikaakin erotellut treeni- ja koetilanteen mielessäni, ja tyytynyt siihen, että vain "kisamaisissa" treeneissä voin pyytää moitteetonta käytöstä. Tunnen melkoisen piston omatunnossani, kun ymmärrän, että niinkin yksinkertaisia asioita kuin halliin menoja löysällä hihnalla olisi pitänyt treenata alusta lähtien. Kyllähän meillä istutaan kotoa ulos lähtiessä nätisti oven takana, mutta miksi en ole vaatinut samaa halliin mentäessä? Taisi olla jo joskus pentuvaiheessa, kun lakkasin treeneihin mentäessä vaatimasta hihnakäyttäytymistä... Koska Luumu haluaa mennä hallille niin kovin, niin se kiskoo sinne lähes henkihieverissä. Hävettää myöntää, mutta pidin asian korjaamista liian isona asiana - tyyliin, että se nyt on vaan näin, eikä asialle voi tehdä mitään. 

Toinen asia - haisteleminen treenitilanteessa! En ole puuttunut mitenkään älyttömän aktiivisesti haistelemiseen... tietty nyt sillä tavalla, että ihan kesken liikkeen ei tule tehdä mitään muuta kuin mitä pyydetään. Ja koska Luumu on yleensä niin korkeassa vireessä, eihän se silloin mitään muuta teekään. Mutta kaikki ne väliajat, ja etenkin treenin alussa. Toki Luumu on treeneissä pidemmät väliajat häkissä tai autossa, mutta väkisinkin tulee hetkiä, jolloin olevinaan treenataan, mutta vaihdetaan palautetta treenikaverin tai kouluttajan kanssa. Vaikka ei juuri sillä kerralla olisikaan kisamaiset treenit, eikö koiralle ole selkeämpää, jos samaa "nyt ei haistella eikä pelleillä" -käytäntöä sovellettaisiin aina treeneissä? No tietysti. Ja eikö hihnassa käyttäytyminen kaikissa tilanteissa edesauta sitä, että Luumu käyttäytyy hihnassa hyvin myös kokeessa? No tietysti. 

Näiden itsestäänselvyyksien lisäksi minun pitää puuttua myös siihen, kuinka annan Luumulle negatiivista palautetta. Kun se hölmöilee, minun on opittava kertomaan sille rauhallisesti mutta jämäkästi, että en halua sen käyttäytyvän sillä tavalla. Olen jo hiukan päässyt yli siitä, että ottaisin perseilyn henkilökohtaisesti (pääseekö siitä koskaan täysin yli..?). Toki huonosti käyttäytymisestä jää huono fiilis, mutta se pitää päästä nollaamaan onnistumisella. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kun annan negatiivisen palautteen > Luumu lopettaa hölmöilyn, niin sitten antaisin positiivisen palautteen (iloinen kehu) heti perään siitä hyvästä, että se nyt lopetti sen pelleilyn. Koska eihän sen olisi pitänyt pelleillä ensinkään! Itse olen täällä blogissa moneen otteeseen huudellut, että staffi on siitä mainio treenikumppani, kun ei se ole mistään moksiskaan. Siis että kun sille ei jää traumoja, sille voi sanoa, ja se tekee täysillä. Kuitenkin itse välttelen Luumulle pahan mielen aiheuttamista negatiivisen palautteen muodossa, vaikka se olisi täysin oikeutettua. Ehkä en pelkää kuitenkaan niinkään sitä, että Luumulle tulisi paha mieli, vaan sitä, kuinka paha mieli minulle tulee, jos joudun ojentamaan sitä. Ja nyt ei tietenkään ole kysymys mistään sen kummallisemmasta kuin rauhallisesta torumisesta. 

Tärkeitä asioita, ja tulen taatusti kiinnittämään näihin jatkossa huomiota. En kuitenkaan voi muuttaa nyt 1,5 viikkoa ennen ensimmäistä koetta meidän treenaamista mitenkään radikaalisti, mutta voin toki harjoitella treenien yhteydessä rauhallisesti kehään menemistä ja liikkurin kanssa puhumista koira koko ajan kuulolla. Huooh. On se Luumu hyvä koira, itse olen vaan välillä niiiin hukassa.

Tyypin uusi helmineule.
Tajusin, ettei me voida kuitenkaan ottaa tätä käyttöön,
koska se on mallikappale. 
Joskus olisi kiva, jos Luumu ei ihan koko ajan olisi
niin kiinnostunut siitä mitä milloinkin tehdään. 
Pakko tunkea ihan joka paikkaan... 
Oon mukana kuin...  
Välillä ommeltiin jotain ihan muuta...
Ja Muumu tietysti assarina.


8 kommenttia:

 1. Heippa Janina! On pitänyt jo monta kertaa kiitellä tästä huippublogista ja nyt sain vihdoin aikaiseksi! Näitä tekstejä lukiessa huomaa monesti ajattelevansa, että a) just noin määki ajattelen b) meillon toi ihan sama ongelma c) onpa hyvä idea! d) :DDD. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Anne! Kiitos mahtavasta kommentista :DD Tällaisen vuodatuksen ja ongelmapostauksen jälkeen on ihanaa kuulla "kohtalontovereista". Takki on nyt jotenkin tyhjä, mutta tämä pelasti! Kiitos!

   Poista
 2. Heips ! Munkin on pitänyt monesti kommentoida tänne sun bloogiisi jotain, mutta se on jotenkin jäänyt. Toivuin polvileikkauksesta ja luin tässä parin kuukauden sisällä koko blogisi alusta loppuun! Ja voi että kun kirjoitat taitavasti! Toki myös kaikkea hurjan mielenkiintoista, mutta on ilo lukea näin hyvää tekstiä!

  Meiltä löytyy kotoa reilu kaksi vuotias staffineito jonka kanssa harrastellaan agilityä. On mielenkiintoista lukea jostain muusta kuin siitä 'omasta' lajistaan. Ja Salon koirahalli sattuu olemaan meidän rakas kotihallimme ja toivon todella että pääsisin katsomaan teidän kisoja ensi kuussa, kunhan vaan saisin vähän työvuoroja sumplittua. Olisi mielenkiintoista nähdä Luumu, ihanan näköinen sininen staffipoika! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vasta kerkesin koneelle vastaamaan tähän! Aivan mahtavaa, siis ei sairaslomasi, vaan että tarinamme on kiinnostanut :D Meille tapahtui perjantaina pieni äksidentti (kerron myöhemmin lisää), ja sen jälkeen kun lukaisin tämän jättämäsi kommentin, ihan herkistyin <3 Kiitos.

   Tule ihmeessä katsomaan koettamme silloin Saloon, jos vaan pääset. Kannattaa tulla juttelemaan kuitenkin vasta sitten kun koe on ohi, koska en varmaan saa ennen koetta suustani yhtään järkevää lausetta ulos ;) Luumu ottaa rapsutuksia aina mielellään vastaan!

   Poista
 3. Tää sun blogi oli mulle vähän kun kirja, aina aamulla keitin kahvit ja etsin että mihin kohtaan sitä eilen jäätiin. Ja mukava 'kirja' olikin :)

  Uskon että pääsen katsomaan kisojanne, jes! Mutta ei hätää, en tule häiritsemään ennen! Ite aina mietin agilitykisoissa, että jos se laji ei olisi niin vauhdikas niin varmasti pyörtyisin jännityksestä sinne kentälle. Meillä on muutamat kisat takana ja kädet tärisee edelleen kun meidän kisavuoro tulee :D Mutta onnea kisoihin, toivottavasti nähdään ohi mennen! :)

  P.S Niin staffimainen tuo teidän äksidenttinne..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan tunnistat meidät paremmin kuin me sinua, joten nappaa rohkeasti vaan hihasta kiinni :) Nähdään!

   Poista
 4. Mulla tuli yhtäkkiä tätä tekstiä lukiessa mieleen, kun yksi treenituttumme kertoi, miten heillä oli ollut iso ongelma hihnassa seuraaminen. Että hänen koiransa oli vaikea ymmärtää, milloin sai olla hihnassa "vapaa" ja keskittyä ihan muihin juttuihin ja milloin oli treeni- tai kisatilanne.
  Heillä oli auttanut pannan+hihnan vaihtaminen aina treenin/kisan alussa ja lopussa. Siis niin, että oli erikseen tottispanta ja -hihna, jotka vaihdettiin koiralle päälle, kun treeni alkoi ja kun treeni loppui, vaihdettiin takaisin normivermeisiin.
  Minusta tämä kuulosti itse asiassa tosi järkeenkäyvältä.
  Me ollaan tokoilussa vielä aika alkutekijöissä, mutta meillä koirat esim. ottavat heti näyttelymoodin päälle, kun vaihdetaan ketju kaulaan ja käyttäytyvät heti ihan eri tavalla. Samoin toisella on ns. agilitypanta ja kun se laitetaan sille, se tietää heti, että nyt aksataan!
  Eli minusta ainakin kokeilun arvoinen idea ja aion ainakin itse testata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kans kuulin tuon joskus, ja meillä on noin vuoden ollut käytössä Top Caniksen violetti pehmopanta- ja -hihnasetti aina tokossa (sävy sävyyn mun treeniliivin kanssa tietysti ;)). Kyllä Luumu aina innostuu, kun panta kaivetaan treenikassista, ja on jo tunkemassa päätään pannasta läpi. En vaan oikein usko, että se tajuaa sitä siellä kehässä enää... Tietty tässä voisi auttaa, että laittaisi sen pannan päälle ihan vasta kehään mentäessä, mutta onko sitä vaan sitten niin laiska, että tuntuu että menee vähän säätämiseksi... Toi meidän panta kun on puolikurra, ja se tarttee vain sujauttaa päälle ;)

   Poista

Riemuitsemme kommenteista. Jätähän omasi.