torstai 21. maaliskuuta 2013

Terveydeksi

Ollaan ihan pian lähdössä Koira-kissaklinikalle kattaviin virallisiin terveystutkimuksiin, ja kattavalla tarkoitan, että Luumulta tutkitaan kaikki, mitä vaan virallisesti voi tutkia. Vähän jännittää, mutta yllättävän vähän. En niinkään pelkää mitä lonkkakuvat näyttävät, koska nehän on kuvattu tähän pieneen ikäänkin mennessä jo kahteen otteeseen. Pelkään lähinnä mitä kaikkea muuta noista tutkimuksista voi paljastua. Pessimismiin taipuvainen pieni realisti minussa elää edelleen päivä kerrallaan, ja pitää ohjenuoranaan monessa asiassa pätevää mietelausetta "liian hyvää ollakseen totta". Jos terve koira on liian hyvä ollakseen totta, niin sitten se varmaan on juuri niin. No kohta nähdään tullaanko kotiin pää kainalossa, mieli maassa - vai seitsemännessä taivaassa - koska vertailupohjan vuoksi sellainenkin joillekin ihmisille on oltava olemassa. Kuulummeko me sinne, kohta se selviää.

Jätetään koukeroiset kielikuvat ja kuluneet sanonnat hetkeksi, ja palataan arkeen. Luumu käyttää kuntoutettua polveaan todella monipuolisesti kaikissa tilanteissa. Saimme fyssariltamme jopa luvan mennä uimaan! (Uimisen holtittomat takapotkuthan rasittavat erityisesti polvea, minkä takia olemmekin kuntoutuksessa keskittyneet vesijuoksuun matolla.) Satunnaisesti Luumu kuitenkin pomputtaa juuri sitä oikeaa takajalkaa, ja tämä pomputtelu (joka on usein merkki siitä, että kaikki ei ole kunnossa) on yksi niistä syistä, miksi olemme nyt menossa uusille kuville. Luumu saattaa pomputella joskus myös vasenta takajalkaansa, mikä johtuu milloin kylmästä, milloin huonosta maastosta, milloin mistäkin. Ja koska suurennuslasia on meillä käytetty koiran tarkkailussa enemmän kuin laki sallii (jos sen kieltävä laki olisi olemassa...), minusta Luumun takaliikkeet ovat välillä jäykät, ja välillä se posottaa menemään laukalla tai peitsaamalla alaselkä hiukan köyryssä. (Jaa-a, tää on taas näitä "kuka nyt laukkaa selkä suorana" -juttuja, ja jos ~ fingers crossed, knock on wood ~ Luumu sattuukin olemaan terve, taidan samalla matkalla mennä tutkituttamaan oman pääni.)

Pystytään tällä hetkellä harrastamaan melko monipuolisesti, mutta ennen kuin aloitamme ketjun vedon tai rymyämme metsälenkeillä tuntitolkulla, haluan olla 100-prosenttisen varma, että koipeliinilla on kaikki kunnossa. Facebookin staffifoorumilla nousikin juuri mielenkiintoinen keskustelu harrastamisesta ja koiran kestävyydestä (muun muassa), ja tähän yhtään sen enempää puuttumatta olen sitä mieltä, että kyllä TERVEEN koiran (staffinkin!) tulee kestää minkä tahansa lajin harrastamista - kunhan harrastetaan oikein (lämpät, venyt, intervallit, mahdolliset painot, loppuverryttelyt jne. huomioon ottaen) ja oikealla tekniikalla. Lähinnä hämmästelen edelleen esimerkiksi taakanvedon erittäin epäoikeutettua kyseenalaista mainetta. Missään nimessä kokematonta koiraa ei laiteta jumalattoman taakan eteen periaatteella että revi siitä. Jos ja KUN jossain vaiheessa pääsemme harrastuksen todella Luumun kanssa aloittamaan, kaikki alkaa valjaisiin totuttelusta ja pikkiriikkiseen mutta häiritsevään painoon totuttelemisesta. En hyvällä tahdollakaan voi uskoa, että terve koira menee rikki painon vetämisestä, joka on alkuun sen omaa painoa 20 x pienempi valjailla, jotka ovat nimenomaan vetämiseen suunnitellut. 

No, sen enempää asiaa tällä hetkellä nyt analysoimatta lähdetään klinikalle melko avoimin mielin. Luumu pääsee taas Eva Einola-Koposen hellään huomaan, ja meinaan samalla kysäistä häneltä tuosta kaljuuntumisesta. Pälvikaljuhan on jo melkein menneen talven lumia, mutta nyt Luumu on jyrsinyt häntäänsä todella kauniin kaljun läntin. Tiedä sitten johtuuko sekin kuivasta ihosta yleisesti vai onko jotain muuta. Luumulla on ollut nyt useamman viikon ajan todella kuiva iho, se jopa välillä hilseilee ja tietysti myös kutittaa. Meinasin sen johtuvan näistä loputtomiin kestävistä pakkasista, ja kysyinkin Riikka Lahdelta hänen BARF-foorumillaan, että mitä rasvahappoja voisin ruokavalioon turvallisella tavalla lisätä. Luumu saa tällä hetkellä kerran pari viikossa lihaista rasvaa tai lampaan rasvaa sekä päivittäin ruokalusikallisen pellavansiemenöljyä/Grizzly-lohiöljyä vuoroviikoin. Riikkakin oli sitä mieltä, että jatkuva pakkanen ja erityisesti yö- ja päivälämpötilan hurja vaihtelu on todella rankkaa sekä meidän ihmisten että koiran iholle, ja hän  suosittelikin meille kuuriluontoisesti auringonkukkaöljyn tai vehnänalkioöljyn lisäämistä ruokavalioon, sillä ne ovat E-vitamiinipitoisuuksiltaan ja rasvahappokoostumuksiltaan erilaisia kuin pellavansiemenöljy. Ja E-vitamiinin hyödyntämiseksi on muistettava lisätä kasvismössöön runsaasti pinaattia - syystä jota en enää muista ;)

My Vanhalinna 

Kepit ovat tällä hetkellä must-kamaa 
Hakkuiden jälkeen meille jäi enää Sepän pajan metsälenkki. 
Hevosenp***a on harvinainen herkku! 
Kokeiltiin Barffikaupasta löytämäämme kana-fasaanisapuskaa,
johon oli kasviksetkin sullottu valmiiksi. 
Terveellinen koulutusnami on edelleen hakusessa.
Tässä joku kokeilu, hyvin upposi,
mutta terveysasteikolla nämä menevät kyllä Frolicien kanssa samaan kastiin...
Ihan tosi! Voisi tämä talvi jo loppua...


6 kommenttia:

 1. Koirat on tietenkin yksilöitä, eikä kaikki toimi kaikilla, mutta meillä toimi kuivaan ihoon ja karvanlähtöön Aptuksen Eforion-öljy + biotiini yhdistelmä. Öljyä annan päivittäin ja biotiinia kuureina.
  Ja nameiksi voin lämpimästi suositella Natural Menun Adulto nappuloita. Se on siis ruokanappulaa, kuten Frolic, mutta pehmeitä ja voimakkaan tuoksuisia ja meillä ainakin nirsohko colliekin rakastaa niitä :)
  Plus uskallan väittää, että terveellisempiä kuin Frolicit...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tosiaan kuivaa ihoa, tuo hännän jyrsiminenkin. Ell otti raapenäytteen, eikä siitä löytynyt mitään, joten rasvahappokuurille meidätkin laitettiin. Onko kokemuksia Omega Aid -rasvahappokuurista? Sellaista meille määrättiin. Muutenkin suositeltiin kovasti Nutrolinia, ja en oikein tiedä mitä siitä nyt ajattelisin... pitää vähän tutkailla asiaa.

   Noita Natural menun nappuloita kokeillaan ehdottomasti! Nykyään meillä voisi mennä jo joku ei niin suolainenkin nami, kun tuo tekemisen riemu rupeaa löytymään - joten toivottavasti uskallan pian sanoa lopulliset hyvästit Froliceille ;) Tänä aamuna aukesi tosin Luumun elämän kolmas Frolic-pussi, joten ei se niitä ihan järkyttäviä määriä ole ehtinyt sisäänsä ahtaa ;) Mut kokeillaan noita Natural Menun nappuloita, ja voin raportoida kuinka kävi.

   Poista
 2. Toivottavasti kuvaukset meni hyvin! Täällä aloitettiin tänään pentutoko riiviön kanssa, joka meni ihan älyttömän huikeasti! Pentu oli koko aika kontaktissa ja molemmilla oli hauskaa, mikä oli tietty pääasia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, pentutoko :DDD Ja kiva että yhteinen sävel löytyi saman tien!

   Meidän kuvaukset meni todella hyvin, rahoistani pääsin täydellisesti ;) Laitan piakkoin päivitystä, mutta voin jo kertoa, että ihan hyvältä näyttää. Pari juttua sieltä kuitenkin löytyi, joihin tulee jatkossa kiinnittää huomiota - en ole siis ollut päästäni vialla, ja kuten fyssarimmekin aika osuvasti sanoi: "älä sano että olet hysteerinen, sano että olet tarkka". Mutta kaikkein tärkeintä on että mitään asioita ei tarvitse varoa, liikkua emme voi liikaa (ja pitääkin lisätä nyt reilusti kävelyiden määrää ja pituuksia) ja viikko-ohjelmaan pitäisi saada vielä säännölliset mäkitreenitkin mahdutettua - joten puuhaa riittää kyllä!

   Poista
 3. Ettei tuo hännästä kaljuuntuminen liity häntärauhaseen (hännän päällä, rodusta riippuen n. 5-10 cm hännän tyvestä alaspäin)? Sopisi kuvaan Luumun iänkin puolesta, kun on hormonaalinen juttu. Moni koira siis kaljuuntuu häntärauhasen kohdalta aika-ajoin tai lopullisesti eikä siihen välttämättä auta mitkään ravintolisät. Näkyy tietysti selvemmin tällaisilla lyhytkarvaisilla roduilla, kuin karvallisilla, mutta useinmiten täysin harmiton ilmiö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin mahdollista, se kalju läikkä on juuri siinä noin 5 - 10 senttiä hännän tyvestä, ja kummallakin puolella (siinä mistä ulottuu hampailla jyrsimään). Eläinlääkäri ei puhunut siitä mitään, mutta sopisi kuvaukseen täydellisesti... Voisinkin lukea siitä vähän enemmän ja sormet ristissä vaan toivoa ettei ole lopullista ;) Jos on niin kuin tuo päälakikaljukin, niin toivoa on, vaikka karvan takaisin kasvu kestääkin kauan.

   Poista

Riemuitsemme kommenteista. Jätähän omasi.